Η Ιστιοπλοΐα συγκαταλέγεται στη λίστα των αθλημάτων με τους πιο ένθερμους φιλάθλους και αποτελεί τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα, στα οποία η ηλικία των αθλητών δε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η εμπειρία, που αποκτάται με το πέρασμα των ετών, καλύπτει τη μειωμένη σωματική αντοχή.

Στον Όμιλό μας καλλιεργούμε τις κάτωθι κατηγορίες:

470

Η 470 είναι η μία από τις δύο κατηγορίες στην οποία αγωνίζονται και άνδρες και γυναίκες, σε ξεχωριστούς όμως αγώνες. Η 470 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Το τραπέζιο επιτρέπει και στα δύο μέλη του πληρώματος να ρίχνουν όλο τους το βάρος έξω από το σκάφος ενώ φορούν μια ζώνη που κρέμεται από ένα συρματόσχοινο το οποίο είναι δεμένο στο κατάρτι.

Laser

Η κατηγορία Laser, τα σκάφη της οποίας έχουν ένα ιστίο, διεξήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996. Η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών μονοθέσιων σκαφών με κινητή καρίνα για άνδρες είναι ότι το Finn είναι μεγαλύτερο και πιο βαρύ σε σύγκριση με το Laser και ότι προορίζεται για πιο εύσωμους και πιο δυνατούς άνδρες.

Laser Radial

Η Laser Radial είναι μια κατηγορία μόνο για γυναίκες, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, όπου και αντικατέστησε την κατηγορία Europe. Η διαφορά από την κατηγορία Laser είναι ότι τα σκάφη έχουν μικρότερο ιστίο και πιο μικρό και χαμηλό κατάρτι.

Οptimist

Το optimist είναι ένα σκάφος για ιστιοπλοΐα. Αρχικά ήταν ένα μικρό κασόνι που είχε για κατάρτι ένα μικρό σκουπόξυλο και για πανί ένα παλιό, κατάλληλα κομμένο σεντόνι. Στηριζόταν πάνω σε ροδάκια και κυκλοφορούσε στο έδαφος. Δεν είχε καρίνα ούτε σκότα. Σταδιακά, σε αυτό το παιχνίδι άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές και εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.