Την έμπνευση της ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών είχε μία μικρή ομάδα επαναπατρισθέντων αθλητών του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

Με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Σταμάτη Βαζακόπουλο ξεκινά η αναβίωση του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό έρχονται σε επαφή με τους Νικόλαο Θεοχαρίδη, Ιωάννη Μίτση, Βασίλη Μαγκανάρη, Παναγιώτη Μιχελλεπή και άλλους γνώριμους συναθλητές τους. Στην αρχή η ιδέα φαντάζει ουτοπία. Μετά ξεπηδά η ελπίδα, ο ενθουσιασμός. Όλοι μαζί αποτείνονται σε ένα ευρύτερο κύκλο 300 περίπου «Αιγυπτιωτών», από τους οποίους βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Δέχονται υποσχέσεις, όμως όλοι περιμένουν αυτόν που θα κάνει το πρώτο βήμα. Τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά. Προέχει να συσταθεί νόμιμο Σωματείο και να βρεθεί χώρος στέγασης. Προσεγγίζουν Φορείς και Αρχές. Τον Οκτώβριο του 1964 συνενώνονται στις προσπάθειες οι Χρ. Βορλόου, Σπ. Δημουλίτσας και Αλ. Παπαδάκης. Συναθροίζονται εβδομαδιαίως στο δικηγορικό γραφείου του Σπ. Δημουλίτσα και λαμβάνουν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες.

Oι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και το 1965. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας δέχεται να παραχωρηθεί μέρος της έκτασής του σε αναγνώριση των ανεκτίμητων υπηρεσιών που προσέφερε στο Ελληνικό Κράτος ο Ε.Ν.Ο.Αλεξ. από το 1941 μέχρι το 1944 στη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου, προσφέροντας στέγη στο Αρχηγείο του στόλου του Βασιλικού Ναυτικού μας, που κατέφυγε εκεί για να συνεχίσει την αντίσταση κατά του Άξονα. Έτσι, αρχές Σεπτεμβρίου στην Ιδρυτική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Σ.Ε.Γ.Α.Σ. συντάσσεται το Πρακτικό Ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών. Εκλέγεται προσωρινή Διοίκηση και καταρτίζεται το 1ο Καταστατικό. Τα 28 υπογράφοντα Ιδρυτικά Μέλη δεσμεύονται να προκαταβάλουν 3.500 δρχ. έκαστος, που αντιπροσωπεύει το δικαίωμα εγγραφής και συνδρομές πενταετίας -ποσό υπέρογκο για την εποχή.

Τον Ιανουάριο του 1966 αναγνωρίζεται επίσημα η ίδρυσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το Συμβούλιο Αθλητισμού την κρίνει ωφέλιμη. Οι παράγοντες του Ομίλου υποβάλλουν στο Ε.Α.Κ.Ν. τοπογραφικό καθορισμού ορίων του χώρου που αρχικά παραχωρείται. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, πραγματοποιείται η 1η κανονική Γεν. Συνέλευση. Εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που το απαρτίζουν οι Ν. Ι. Μαγκανάρης, Στ. Κούβαρης, Α. Μιχαηλίδης, Ι. Μίτσης, Ν. Θεοχαρίδης, Στ. Βαζακόπουλο, Α. Παπαδάκης Χρ. Βορλόου, Σπ. Δημουλίτσα και Ε. Μπαρμπούτη και Πρόεδρο τον Βασίλη Μαγκανάρη, αξέχαστο αθλητή με πλείστες διακρίσεις, πρώην Πρόεδρο του Ε. Ν. Ο. Αλεξανδρείας.

Τον Ιανουάριο του 1968 στη γιορτή των Θεοφανίων, ένας τολμηρός ιερέας, μέσα από μια βάρκα καθαγιάζει κατανυκτικά για πρώτη φορά τα νερά, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη εγκαταστάσεις. Στην παραλία, κάτω από ένα στέγαστρο κόβεται με συγκίνηση η πρώτη Αγιοβασιλιάτικη πίτα. Η Γ.Γ.Α. εγκρίνει τα σχέδια ανέγερσης των Νεοσοίκων και καταβάλλει ενίσχυση 300.000 δρχ. Τον Οκτώβριο του 1968 τίθεται πανηγυρικά ο θεμέλιος λίθος από τον αναπληρωτή του Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού, με την παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ., του Προέδρου του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά Κ. Νικολόπουλου, του Προέδρου της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Ναυάρχου Ι. Αθανασίου, και πολλών άλλων επισήμων.

Έτσι σταδιακά το όνειρο, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, έγινε Πραγματικότητα!
Ένα από τα σημαντικότερα Σωματεία στον Ναυταθλητισμό!!!